Reading Time: 4 minutes

Cât costă o pictură murală

Ai la buisness-ul tău, la tine în curte sau la tine acasă un perete care simți că merită însuflețit?
Noi te putem ajuta.

Ce trebuie să știi:

E adevărat că multe din persoanele care pictează pereți/fac graffiti/street art, fac sau au făcut la un momentan asta ca un hobby, pictând voluntar la diferite locații sau evenimente. Pictatul voluntar este o decizie ce ține strict de artist. Doar el este în măsură să decidă ce, unde și dacă este dispus să o facă. Prin urmare încurajăm să îi contactați pe aceștia personal.

Acestea fiind spuse, abilitatea de a realiza picturi profesionale, pe pereți de mari dimensiuni, este o abilitate pe care extrem de puțini oameni o au, dobândită în ani, chiar zeci de ani de exercițiu, și ar fi absurd să considerăm că oamenii care o posedă nu merită să trăiască din asta.

Nu este ușor să faci așa ceva. Implică multă muncă și planificare, iar fiecare perete vine cu provocările sale. Realizarea schiței, realizarea necesarului de materiale, procurarea acestora și transportul, pregătirea suprafeței (curățare și amorsare) și pictarea acesteia, adesea la înălțime și expus disconfortului termic. 

O pictură rezistă între 5 si 10 ani de zile, această durată fiind influențată de starea peretelui, și cât e expus este soarelui și intemperiilor, existând lacuri acrilice ce pot fi aplicate și ar prelungi perioada lor de viață.

Dacă peretele se află în altă localitate decât domiciliul artistului, se adaugă cheltuielile aferente transportului și cazării.

Pereții mai înalți de 4 metri necesită schelă sau nacelă. Acestea pot fi asigurate de beneficiar, dacă nu, vă putem recomanda persoane abilitate care pot închiria și monta echipamentele necesare (doar în Iași și împrejurimi), costul acestora fiind extra.

Pentru fiecare lucrare se va face un contract de prestări servicii, în care vor fi specificate toate responsabilitățile ambelor părți, prețul, termenele de execuție și de plată și se va percepe întodeauna un avans.

Termenul de execuție al lucrării variază în funcție de complexitatea și de suprafața acesteia.

Prețul pentru astfel de servicii este între 60 și 100 de euro pe metru pătrat, și variază în funcție de următoarele criterii:

  • suprafața (de obicei calculată în metri pătrați);
  • complexitatea lucrării (cât de detaliată ar trebui să fie);
  • gradul de libertate artistică (în general, cu cât cerințele clientului se încadrează mai bine în zona de confort/expertiză a artistului, cu atât prețul este mai mic);
  • dacă implică lucru la înălțime (de pe scară/schelă/nacelă) implică și riscuri mai mari pentru artist;
  • materialele folosite, acestea au proprietăți diferite, de la ușurința de a lucra cu ele la modul în care se comportă în timp/când sunt expuse intemperiilor, de asemenea anumite suprafețe necesită anumite materiale pentru a putea fi pictate (de exemplu: tabla/panourile sandwich sau alucobond nu pot fi pictate folosind vopseluri acrilice);
  • vizibilitatea lucrării, dacă lucrarea este pe spațiul public sau într-un loc frecventat de un public numeros are potențialul de a atrage noi clienți, prețul este mai mic;
  • condițiile meteo (în cazul picturilor exterioare), realizarea lucrării în frig sau expunerea la soare pe timp de vară implică un grad mai mare de disconfort pentru artist, implicit prețul crește;
  • nivelul artistului (ca în fiecare domeniu, experiența și renumele vin la pachet cu un preț mai ridicat), fiecare persoană valorificându-și diferit timpul și efortul;
  • scopul/destinația lucrării reprezintă un factor luat în considerare de unii artiști, care pot oferi reduceri pentru anumite cauze sociale.

Ce trebuie făcut:

  1. Fotografiază peretele în așa fel încât să se vadă cât mai mult din el și cât mai perpendicular cu acesta.
  2. Măsoară peretele și notează-i dimensiunile. 
  3. Notează ce tip de suprafață este, dacă este tencuială, var, beton, metal, cărămidă, lemn, etc.
  4. Specifică unde se află peretele (județ, localitate, cartier, etc.) cât și dacă se află la interior sau exterior. Dacă este la exterior, este vizibil și din spațiul public? Dacă e la interior, dorim să știm dacă este locuință sau afacere, ce tip de afacere (birouri, cafenea, sală de sport, etc.)
  5. Încearcă în cât mai multe cuvinte să ne explici ce anume ai dori realizat pe peretele tău. Ne poți trimite și imagini de referință, schițe, videouri etc. Cu cât avem mai multe detalii, cu atât mai bine putem aprecia cum vă putem ajuta. 
  6. Specificați perioada când ați dori să fie realizată, dacă aveți un deadline stabilit, ideal ar fi să fim contactați cu minim 45 de zile înainte de acesta. Dacă nu, va fi considerată în regim de urgență, și ar putea costa mai mult.
  7. Opțional: Menționați dacă aveți un buget dedicat acestei lucrări.
  8. Având aceste informații vă putem recomanda ce artist ar fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră, și vă vom oferi profilele de media sau portofoliile lor pentru a vă familiariza cu ce anume fac.
  9. Dacă portofoliile acestora nu v-au convins, și aveți nevoie de o schiță a lucrării propuse pentru o decizie finală, aceasta se realizează contra cost, prețul fiind la fel cu 1 mp al lucrării respective (60 – 100 euro).

Trimite-ne un mail pe asociatia.artipic@gmail.com, pe site folosind secțiunea CONTACT sau dă-ne un mesaj pe WhatsApp la nr. 0751780398 cu toate informațiile de mai sus, iar noi vom reveni cu un răspuns cât de curând.

Vă mulțumim!