Parteneri:
- Fundația Cărturești
- Primăria Municipiului Iași
- Colegiul Național de Arte ”Octav Băncilă”
- Hotel Unirea Iași
- Uniunea Județeană a Cooperației de Consum Iași
- Asociația Iași.Travel
- Complexul Național Muzeal Moldova
- Casa de Cultură a Studenților Iași
- Destination Iași
Echipă:
- Management: Ana Octavia Preotu, Adrian Cîrdei
- Picturi murale: Cristian Scutaru, Harcea Pacea, RO, Ceai, Grafo, Frag Menta și Luu;
- Graffiti realizat de: Homeboy, Recis, Lost Optics, Cage, Taci, Lux, Ohboy, Pulsar Sinaps, Whyx, Alcaz, Etal, Sway, Vamps, Rods, Roper, Kuser, Mday, Nixer, Luda, Sero, Sport, Harcea Pacea, RO, Ceai, Vladude
- Elevi și absolvenți de la Colegiul Național de Artă ”Octab Băncilă” Iași: Tram, Marko, Dominic, Kamy, Ril, BHUBS, Anarthis, Flori, Răileanu David, Sarah, Andrei Cercei, Arsintescu Mădălina, Diana Ghiorghieș
- Graphic design: Diana Niculae Grigorescu
- Fotografi, videografi: ThinBro, Minea Dana Mihaela, Darius Gălbinașu;
- Comunicare: Amelia Gheorghiță și Diana Niculae Grigorescu
Detalii proiect
Prima parte a proiectului a avut câteva obiective clare de revitalizare și regenerare, ce au fost concretizate astfel:
– realizarea unei Galerii de Artă Urbană formată din 20 de picturi murale, de peste 300 mp, pe Pasajul „Octav Băncilă”. Au fost implicați 23 de artiști din Iași și din țară, de la pictori muraliști celebri și artiști graffiti consacrați la elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”. Inspirație pentru lucrările de pe zidurile și picioarele podului au fost viața și opera artistului, dar și valorile pe care acesta le promova, valori care au fost încadrate în contextul social, economic și global de astăzi.
– un tur ghidat pe traseul artei urbane din Iași. Realizat împreună cu Iași.Travel, traseul a explorat zone mai puțin cunoscute din Iași, cartiere „dormitor”, industriale sau marginalizate care au fost revitalizate prin artă urbană. Picturile murale de mari dimensiuni sau micile intervenții artistice din cartierele Alexandru cel Bun, Dallas și Păcurari (majoritatea realizate prin proiectele noastre) au fost prezentate împreună cu alte elemente turistice și istorice ale zonei. Fiindcă s-a desfășurat în Săptămâna Europeană a Mobilității, European Mobility Week, la acest tur au participat zeci de persoane care s-au deplasat pe biciclete, trotinete sau alte moduri de mobilitate sustenabilă.
– un vernisaj al Galeriei de Artă Urbană de la Pasajul „Octav Băncilă”. După finalizarea picturilor murale, acestea au fost prezentate de către artistul HarceaPacea, introducerea despre proiect fiind făcută de Ana Octavia Preotu. La vernisaj au participat zeci de persoane din mediul artistic, participanți la evenimentul Bridge Delivery, precum și artiștii care au realizat picturile, care au luat cuvântul și și-au prezentat viziunea și inspirația din opera lui Octav Băncilă. Pentru unii, participarea la proiect a fost o sesiune de învățare practică în premieră ce le-a schimbat orientarea artistică.
Aftermovie RegenerARTE Urbană – Pasaj Octav Băncilă
Graffiti Jam
A doua parte a proiectului a fost o oglindire, la propriu, a acțiunii de revitalizare. Spunem „oglindire la propriu” pentru că aceasta s-a desfășurat la celălalt capăt al Pasajului „Octav Băncilă”, creând un efect de simetrie, un parcurs artistic rotund. Dar la celălalt capăt a fost un mare Graffiti Jam, la care au participat invitați din București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Bacău, Pașcani, Neamț, Roman și Iași. Timp de 3 zile, în perioada 23-25 septembrie 2022, a fost colorat și zidul de sprijin al Pasarelei „Pictor Octav Băncilă” din imediata apropiere a fostei fabrici de țigarete. Peste 250 mp de zid au fost pictați de grafferi talentați, uniți într-un sincron spontan și conduși fiecare de o viziune unică. Deși nu a existat nicio temă, se poate observa o fluiditate între picturi, iar zona, înainte gri și cu aspect de părăsire, a redevenit centru de interes pentru trecători și pentru cei care o vizitează în mod special. Prin această acțiune de amploare, graffiti-ul a fost scos din fabrică, din contextul ilegal, și adus în stradă, pe zidurile podului, în mod legal, cu ajutorul a celor mai cunoscuți grafferi din țară.
Bridge Delivery
A treia parte a proiectului a fost organizarea unor activități care aveau scop animarea Parcul „Octav Băncilă” într-un sens artistic și comunitar, care să pună în valoare moștenirea și „moștenitorii” pictorului Octav Băncilă, dar și activarea unei zone neexplorate cultural până acum. În acest sens, ne-am unit forțele cu Street Delivery Iași, pentru a doua oară în istoria festivalului, și am pus la cale o ediție specială, denumită, din motive evidente, Bridge Delivery.
Astfel, în perioada 23-25 septembrie 2022, în Parcul „Octav Băncilă” și au avut loc mai multe activități la care publicul au participat în mod gratuit: ateliere de creație, dans, jonglerii, percuție, pictură, experimente chimice, concerte, performance-uri, artă contemporană participativă etc. Ne-am bucurat de peste 1.000 de participanți și de multe mulțumiri din partea locuitorilor zonei, care ne-au mărturisit că această premieră artistică le-a redat optimismul privind viața culturală din cartierele noncentrale ale orașului.
Aftermovie – Graffiti Jam
Aftermovie – Bridge Delivery
Link-uri externe
https://www.facebook.com/regenerarte.urbana
https://bit.ly/3j4z9BC – (H)Arta Urbană a Iașului