The last Gathering

Un ultim eveniment The (last) Gathering la Moldomobila – așa cum o știm noi, un eveniment tribut pentru istoria bogată a fostei întreprinderi de prelucrare a lemnului.

Sâmbătă, 11 mai 2024, la sediul fostei fabrici Moldomobila din Iași a avut loc evenimentul „ The last Gathering ”, un tribut adus istoriei bogate a fabricii Moldomobila și inițiativelor artistice din zonă. Peste 450 de participanți au avut ocazia de a vedea pentru o ultimă dată locul în care au lucrat, au creat, s-au întâlnit cu oameni dragi, au strâns prietenii. Cei care au călcat pentru prima dată pe platforma Moldomobila au descoperit povești uimitoare din istoria locală.  Ideea organizării și punerea sa în practică îi aparține Asociației Artipic, care a fost susținută de Kaufland.

Pe parcursul zilei au avut loc mai multe tururi ghidate ale fabricii realizate de Iasi.Travel, care i-au transportat pe oameni prin diverse spații și timpuri, ghidați de harta memoriei locului. Participanții la tur au parcurs un traseu care le-a oferit informații despre Hala FIX (cel care, cât timp a funcționat în zona Moldomobila, a fost cel mai mare teatru independent din țară) și desenele realizate de zeci de artiști cunoscuți din România și din străinătate. De asemenea, aceștia au pătruns în hala originală a fabricii Moldomobila și au aflat la fața locului în ce condiții se desfășura munca.  La final, cu toții au descoperit transformările creative care au venit odată cu apariția Hubrica, s-au plimbat prin fostele ateliere și au discutat direct cu unii dintre fondatori, cei care și-au pus mintea, forța și pasiunea la muncă în acest spațiu.

Artistul Matei Bejenaru, unul dintre cei mai prolifici și polifonici artiști contemporani din țară, a susținut o prezentare despre parcursul artei contemporane la Iași. Prezentarea a pornit de la Periferic, bienala de artă contemporană care a adus în fața publicului ieșean artiști și performanceuri care reflectau într-un mod experimental problemele complexe ale lumii, într-un cadru cultural divers. Artistul a făcut apel la o abordare critică a câmpului cultural contemporan ieșean și a susținut ideea încurajării inițiativelor artistice independente, pentru a evita monotonia și monopolul scenei.

În program a fost inclusă și o dezbatere despre memoria locului și patrimoniul industrial, moderată de jurnalistul Pavel Lucescu, la care vor lua parte mai mulți invitați: Marius Chelcu (istoric), Matei Bejenaru (artist), Alexandru Paicu (maker și fondator Hubrica), Otilia Chitic (designer și fondatoare Hubrica), Alexandrina Dinga (președinte Asociația Civica), Violeta Cincu (jurnalistă), Bogdan Curelariu (arhitect și fondator Hubrica) și Harcea Pacea (artist și fondator Hubrica). Dezbaterea a fost una interactivă, la care a luat parte și publicul format din actori ai scenei culturale ieșene, membri Hubrica, reprezentanți ai societății civile și cetățeni ai orașului Iași. S-a ajuns la concluzii interesante și chiar posibile soluții post-Hubrica, care să ajute la conservarea memoriei acestui fenomen cultural alternative, dar și a ceea ce a însemnat Moldomobila în conturarea identității cartierului și a orașului.  

Printre ideile survenite din dezbatere a fost realizarea unei expoziții cu obiecte, utilaje, fotografii, video-uri și instalații artistice de pe platforma Moldomobila și inserarea acesteia în viitorul parc de retail Kaufland. De asemenea, s-a insistat pe valorificarea obiectelor din incinta clădirilor ce vor fi demolate prin instalații artistice și nu numai. O componentă importantă ar trebui să fie și realizarea unei arhive foto online, care să poată fi ulterior accesată în scopuri de documentare și cercetare a trecutului. A fost propusă inclusiv realizarea unui documentar artistic cu profesioniști din domeniu.

Atmosfera a fost animată de prezența pe scenă a trupelor și artiștilor care au antrenat publicul în dans și cântec: Trupă și Suflet, Skaieții, iar Cel Visător, Scuffle, Dubescu, Donisan, Kaze și Darius.

Participanții s-au bucurat și de o expoziție foto realizată de Grafo Dragoș, care a surprins momente din istoria Hubrica, cel mai important hub creativ din zonă, unde mai mulți artiști și vizionari au lucrat la produsele proprii și au dăruit comunității zeci de evenimente vibrante în perioada 2016 – 2018.

Zona industrială va fi pusă în valoare prin instalația new media a artistei Georgea Dura în colaborare cu Dromp, iar zebra simbolică (mural de mari dimensiuni) a fost animată prin videomapping semnat de Silviu Luda. Copiii și adulții deopotrivă au participat la workshop-uri și demonstrații de jonglerii, iar finalul a fost unul incendiar (sic!) printr-un spectacol de foc al tinerilor de la FOCus POCus

Link-uri externe:

Eveniment: https://www.facebook.com/events/353167861083975

Live dezbatere: https://www.youtube.com/watch?v=4jMAust-bbc

Trecerea către o nouă transformare a fost marcată printr-un eveniment de la revedere, care a adunat sute de oameni într-o atmosferă caldă și prietenească, în speranța unui nou început și replicarea modelului de platformă creativă care să însemne colaborare, schimb de experiență, experimente, cercetare și spații redate comunității. The Last Gathering a fost mai mult decât un eveniment, a fost o reamintire asupra potențialului creativ imens al orașului Iași și o întărire a ideii că platformele de colaborare nasc, întăresc și conjugă comunități, în ciuda provocărilor.


Aftermovie:


Galerie foto: