ReintegrART
Scopul proiectului reintegrART a fost acela de a crește gradul de integrare socială al tinerilor în dificultate din centrele de plasament din Iași și Vaslui. Tinerii instituționalizați sunt defavorizați, spre deosebire de alți tineri, care locuiesc cu familia. Familia oferă sau ar trebui să ofere tinerilor sentimentul de apartenență, oportunitatea de a învăța deprinderi de viață independentă, management financiar, comunicare, managementul emoțiilor, modele de comportament în societate, modele de comportament relațional, etc. Pe lângă acest deficit, tinerii fac parte din categoria cu risc de sărăcie ridicat. Chiar dacă tinerii din centrele de plasament au intrat contact cu voluntari, proiecte și activități de implicare socială, aceștia au cunoscut în mare parte perspectiva beneficiarilor, nu a cetățenilor care pot face o schimbare în societate. De aceea, nu foarte mulți tineri din centrele de plasament au participat la activități de educație non-formală, voluntariat, implicare socială și civică, activități ce îi pot ajuta în dezvoltarea personală și profesională.
Proiectul ReintegrART a fost implementat de 3 membri ai Asociației Artipic, când Asociația nu dobândise personalitate juridică, astfel, cu ajutorul Asociației Culturale Moldavia am primit finanțare și am implementat proiectul.
Proiectul co-finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului s-a desfășurat în perioada august – octombrie 2019, în județele Iași și Vaslui.
Beneficiari: 45 de copii și tineri din centre de plasament din Iași si Vaslui
Principalele activități:
- 2 traininguri de introducere în voluntariat, educație civică și implicare socială,
- 2 traininguri de introducere în antreprenoriat,
- 2 workshop-uri de introducere în artă și artă stradală,
- 4 demonstrații de animație stradală – jonglerii,
- 4 vizite de studiu la ONG-uri și instituții publice care oferă oportunități de voluntariat tinerilor,
- 2 ecologizări,
- tururi ghidate pe 2 din traseele tematice ale Iașului,
- 2 spectacole de teatru senzorial labirint,
- 1 tur la Galeria de Artă Urbană Genesis – Hala Fix,
- pictarea a 2 murale (100 mp pe fațada Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, 100 mp pe fațada Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui).
Obiective
- Dezvoltarea competențelor socio civice, antreprenoriale și artistice a 45 de tineri instituționalizați din Iași și Vaslui Iași și Vaslui.
- Sensibilizarea a minim 300 de persoane din Iași și Vaslui cu privire la gradul scăzut de integrare socială a tinerilor instituționalizați.