InZIDerabilii

Proiectul ”InZIDerabilii” și-a propus să diminueze gradul accentuat de segregare a populației din cartierul Apărătorii Patriei (aka Dallas), în raport cu celelalte cartiere ale municipiului Iași. Cartierul este ghetoul Iașului, locuitorii fiind în situația de segregare spre deosebire de ceilalți locuitori ai Iașului (cartierul nu este racordat la rețeaua de canalizare, gaz, nu toți locuitorii sunt racordați la rețeaua de apă, drumurile nu sunt asfaltate, cartierul este marginalizat (accesul auto putându-se realiza doar prin 2 căi de acces, destul de îndepărtate de zona cea mai populată a cartierului, cea mai apropiată stație de mijloc de transport se află la 1 km). De asemenea, nu doar infrastructura neadecvată izolează cartierul, gradul scăzut de educație și cultură, sărăcia, etnia, mizeria și consumul de etnobotanice sunt alți factori care determină fenomenul de segregare socială.

Metoda aleasă pentru a realiza acest lucru și a sensibiliza atât autoritățile cât și opinia publică cu privire la situația tragică a cartierului a constat in pictarea pe ambele fețe a zidului ce îl separă de râul Bahlui și de restul orașului cu imagini care să incite la coeziune socială și toleranță. Ridicat într-o manieră deloc elegantă sau subtilă la începutul anilor 2000, cu rol de dig anti-inundație, zidul acesta îngreunează și mai mult accesul pietonal deja precar.

Proiectul a fost implementat de către 4 membri ai Asociației Artipic, când asociația nu dobândise personalitate juridică; astfel, cu ajutorul Asociației Culturale Moldavia, am primit finanțare, și am implementat proiectul. 

Proiectul co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național s-a desfășurat în perioada 15 iunie – 15 noiembrie 2019, s-a dovedit un real succes, având multiple apariții media, inclusiv la știrile naționale. Au fost implicați 50 de copii și tineri din cartierul Apărătorii Patriei, 13 artiști vizuali, 25 de participanți la dezbatere și minim 50 de participanți la vernisajul lucrărilor de pe zid. Lucrări de care încă se bucură o comunitate de 50000 de persoane.

Principalele activități:

 • 2 vizite de studiu în cartierul Apărătorii Patriei, 
 • realizarea de picturi murale pe suprafața de 1600 mp a digului care separă cartierul Apărătorii Patriei de restul orașului, 
 • 2 ateliere de introducere în artă, artă stradală și implicare civică, 
 • 5 performance-uri de animație stradală – jonglerii, 
 • 1 vernisaj al lucrărilor de artă stradală, 
 • 1 studiu ce a vizat percepția publică asupra proiectului și situației locuitorilor din Apărătorii Patriei, 
 • o dezbatere pe tema Dallas – soluții posibile. 

Artiști implicați:

Picturi: Harcea Pacea, Ro.qic, Kaps Crew, Grafo, Bea Hopes, Monica Ivan, Mihaela Neli Pavel, Rov, Goes, Snek, Kore
Jonglerii: Focus Pocus și Nomad Flames
Fotograf: Ciprian Minea

Obiective

 • Înfrumusețarea urbană a cartierului Apărătorii Patriei din municipiul Iași cu 1.600 m2 de zid pictat în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2019.
 • Dezvoltarea competenţelor artistice și de implicare civică în rândul a 50 de copii și tineri din cartierul Apărătorii Patriei în perioada 5 august – 23 septembrie 2019.
 • Încurajarea activităţilor cultural-artistice în cartierul Apărătorii Patriei, municipiul Iaşi în perioada 5 august – 30 septembrie 2019.
 • Atragerea atenției în rândul a minim  1.000 de actori ai societății civile cu privire la fenomenul de segregare  socială faţă de locuitorii cartierului Apărătorii Patriei, municipiul Iași în perioada 5 iulie – 15 noiembrie 2019.

Link-uri externe 

https://www.facebook.com/Inziderabilii/

https://www.redbull.com/ro-ro/inziderabilii-proiect-graffiti-iasi?fbclid=IwAR0FVxLi7jiXq9MER3bTdEGRGMFBpU6LgODKK_3wFhttps:/

https://fb.watch/aDI1tPeaiL/