Artipicii în rezidență artistică – Florența, Italia

Doi artipici au avut parte de o experiență extraordinară în cadrul unei rezidențe artistice în Florența, Italia. Mai multe detalii despre călătoria lor în rândurile și fotografiile de mai jos.

Ana (președintele asociației) și artistul Harcea Pacea (vicepreședintele) au călătorit cu ajutorul bursei Culture Moves Europe în Florența, Italia unde au participat la o rezidență artistică la Asociația A Testa Alta E.T.S. și Street Levels Gallery.

Organizația gazdă a înființat prima galerie de street art din Florența și organizează proiecte pe domeniul nostru de activitate (street art, graffiti, pictură murală).

Rezidența s-a desfășurat în perioada 27 iunie – 18 iulie 2024. Aventura a început încă de pe 25 iunie când artipicii au pornit spre Budapesta, unde au apucat să viziteze Piața Centrală, s-au plimbat prin Parcul Citadella, în zona Bastionului Pescarilor și au mâncat niște langoși delicioase.

Pe 26 iunie au traversat Slovenia pentru a ajunge în Veneția, care este superbă și pentru că nu vezi mașini în centrul vechi. Centrul este al oamenilor (foarte mulți oameni, ce-i drept), care folosesc pentru transport cel mult gondola sau barca. Au rămas impresionați când au găsit intervenții artistice ale street artiștilor Banksy, Space Invader, Ache77 și Exit Enter. În Veneția au trecut printr-o mulțime de mici piațete, pentru a ajunge la Piața San Marco, unde au admirat priveliștea 360 din turnul San Marco, și unde au mâncat cea niște paste artizanale delicioase și cea mai bună înghețată din lume cu aroma Crema dei Doge. Au avut plăcerea de a găsi o expuse instalații artistice în Giardini della Marinaressa, expoziția Personal Structures fiind realizată de European Cultural Center. Au avut timp să viziteze și o a doua locație din cele 3 ale expoziție la Palazzo Bembo, și apoi au pornit către destinația călătoriei – Florența.

În primele 2 zile am vizitat studio-ul asociației (cel în care am fost cazați), Street Levels Gallery (care găzduia la acel moment expoziția colectivă Dinoasaurs), am făcut cunoștință cu boardul Asociației A Testa Alta E.T.S. și am planificat programul șederii noastre în Florența.

Pe 28 iunie am fost la vernisajul expoziției artistului Lorenzzo, găzduită de Lumen – o inițiativă a unuii grup de arhitecți, ce au concesionat 8000 m.p. de teren cu sere ale fostului sanatoriu pentru persoane cu boli psihice. Spațiul a fost lăsat în paragină până acum 3 ani, când un studio de arhitectură l-a concesionat de la autorități pe o perioadă de 30 ani. Au implicat o mulțime de organizații locale pentru a lucra la un spațiu de evenimente, cu grădină urbană, spațiul este într-o continuă transformare, urmând ca din fonduri proprii să amenajeze și clădirea, pentru a organiza evenimente și pe timpul iernii. Până acum au fost organizate peste 200 de evenimente, din cele mai diverse (proiecții de film, de meciuri, petreceri, concerte, ateliere, conferințe, antrenamente de arte marțiale, expoziții, ș.a.) Ce este extraordinar este faptul că inițiativa este accesibilă (nu se percepe taxă pe eveniment) și sustenabilă (plătești 1 euro pentru a primi un pahar reutilizabil, europe pe care îl recuperezi după ce înapoiezi paharul).

În următoarele zile am descoperit street art-ul florentin prin intermediul tururilor în centrul vechi, spațiului legal pentru graffiti de la Pasajul subteran Le Cure (pasaj este casă pentru peste 10 persoane fără adăpost), dar și tuturilor în cartierele periferice unde organizația gazdă a realizat lucrări ce au schimbat peisajul urban.

În săptămâna următoare am vizitat studiouri ale artistilor florentini atât cei din zona street art (Clet, Exit Enter și Nian), dar și ale artiștilor tradiționali (care realizează picturi și sculpturi). Spațiul Artiglieria ne-a impresionat – un parter de bloc din centrul Florenței unde o asociație a închiriat spațiul la un preț modic pentru a găzdui ateliere ale artiștilor, dar și un spațiu în care organizează petreceri.

Pe lângă vizite artistul Harcea Pacea a experimentat tehnica gravurii – realizând o xilogravură, cu ajutorul căreia a făcut peste 30 de printuri. La studio a realizat și un tablou ce a fost expus către vânzare la licitația organizată de A Testa Alta pentru strângerea de fonduri ce ajută la renovarea studiolui care ne-a găzduit. Studio-ul este oferit cu titlu gratuit pentru o perioadă de 15 ani Asociației A Testa Alta E.T.S. de către grupul de ONG-uri ale lui Dlon Vicenzo Russo.

Artipicii au ajutat la panotarea expoziției, au participat la conferința de presă și licitația, în urma căreia s-au strâns 7500 euro. Spațiul în care a fost organizată licitația, este unul aparte, precum este și povestea lui Don Vicenzo, preot excomunicat de Biserica Catolică. Don Vicenzo a fost preot care slujea în penitenciare, și încuraja deținuții să își ceară drepturile, fapt ce i-a atras antipatia directorilor de închisori, care i-au făcut reclamații la conducerea Bisericii Catolice. Cu toate că nu mai face parte din Biserica Catolică, preotul a continuat să ajute oamenii prin înființarea mai multor fundații umanitare (a ajuns cu misiunea umanitară și în România, în Bacău). A înființat un centrul pentru minori fără adăpost cu fapte penale care au primit sentința de arest la domiciliu, prin intermediul căruia tinerii beneficiază de un domiciliu pentru a-și ispăși sentința, evitând astfel să ajungă minorii cu o multitudine de probleme (inclusiv penale) la închisoare.

Harcea Pacea l-a ajutat pe artistul român, stabilit în Florența Kraita317 să panoteze lucrările de la expoziția personală de la Ostro San Frediano, eveniment ce s-a lăsat cu o petrecere la care au pus muzică DJ din Florența și Berlin.

Trei seri au fost dedicate ”vandalizării” străzilor florentine de către Harcea Pacea și alți artiști: Kraita 317, Exit Enter, James Verga, care au realizat intervenții artistice stradale (pasteups și intervenții cu markerele).

Cât Harcea Pacea realiza intervenții artistice, Ana lucra la ideile de colabotări viitoare alături de boardul Asociației A Testa Alta, inspirată de modelul practicat de organizație. A pregătit un proiect ce este în plan a fi depus către finanțare la Adiministrația Fondului Cultural Național în septembrie (ținem pumnii să fie selectat).

În stilul caracteristic, nu se putea finaliza rezidența fără intervenții murale. Harcea Pacea și Kraita 317 au realizat 2 lucrări la Ponte all`Indiano (spațiu destinat practicii street art, graffiti și picturii murale).
Înainte de plecare Harcea Pacea a realizat o lucrare pe un shatter door al unul spațiu comercial din apropierea Street Levels Gallery.
Cum de la Florența a pornit Renașterea, nu putea fi ratată oportunitatea de a vedea muzee și galerii cu lucrări renascentiste – așa au ajuns artipicii la Palazo Vechio și la Uffizi Gallery, unde ești trecut printr-o incursiune artistică de la Antichitate, la Evul Mediu până la Renaștere (foarte fain de observat evoluția artei).

Artipicii au organizat la Lumen un workshop pe un format care de ceva timp este în plan să fie testat. Scopul workshopului este de a da viață tuburilor de vopsea goale – deșeuri ce nu pot fi reciclate, dar pot fi convertite și reutilizate ca obiecte de artă/suveniruri/cadouri/obiecte decorative. Astfel, participanții au pictat tuburi de vopsea goale cu resturi de vopsea rămase pe fundul spray-urilor și markere.

Pe lângă intervențiile artistice stradale, Harcea Pacea a realizat și 2 lucrări pe pânză și 2 pe un tuburi de vopsea goale, pe care le-a oferit cadou artiștilor și altor oameni pe care i-a cunoscut în cadrul rezidenței.

În drumul spre casă nu putea fi ratată Bolognia (orașul cu cea mai veche universitate europeană), prin urmare, o scurtă oprire a dezvăluit street art-ul bolognez, și centru ce l-a inspira pe Hacea Pacea să realizeze mici intervenții artistice.

La întoarcere artipicii au poposit în Ljubljana – unde au făcut o vizită Centrului Cultural Autonom Metelkova – spațiu comunitar cultural ce are o istorie foarte interesantă.
Spațiul este o fostă bază militară a trupelor Imperiului Austro-Ungar ce ulterior au devenit baza militară a armatei iugoslave, și constă în 7 barăci (pe o suprafață de 12500 m.p.) ce au fost squatate în 1993. Squatarea zonei a început din 1991 de către Network for Metelkova, compusă din 200 de grupuri și organizații de tineret ce au solicitat municipalității Ljubljana permisiunea de a utiliza barăcile pentru scopuri pacifiste și creative. Autoritățile au acordat rețelei permisiunea formală de a sta și utiliza barăcile, cu toate că promisiunea dată nu a fost menținută. Ambiguitatea autorităților a rămas de-a lungul timpului, iar în 1993 a fost planificată demolarea unor barăci pentru a fi construit ilegal un spațiu comercial. De atunci, Metelkova a devenit squat și a fost reorganizat ca un spațiu social autonon în 1995. În zilele noastre, în Metelkova au sediul câteva ONG-uri și asociații LGBT, sunt pereți legali pe care puteți desena, au loc expoziții, cocerte, performance-uri și activități de implicare. Recomandăm să căutați mai multe informații despre Centrul Metelkova și îl vizitați dacă ajungeți în Ljubljana (chiar merită).

This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.